P-Micro, P-Micro L, P-Micro XL
Rejestratory
Rejestratory temperatury do kontroli procesów termicznego utrwalania żywności
Rejestrator P-Micro (do +100 ° C) jest całkowicie wodoodporny i przeznaczony do kontroli temperatury produktów spożywczych w czasie procesów termicznego utrwalania żywności. Wydrukowane raporty z przebiegu procesu mogą być wykorzystywane do ochrony zdrowia i przestrzegania norm ISO. Dzięki zredukowanym wymiarom rejestratora, kontrola temperatury w procesach termicznych jest prostsza. Mogą być one używane do kontroli temperatury mrożenia mięsa i podczas gotowania np. szynki a także w tunelach pasteryzacyjnych i bezpośrednio wewnątrz opakowań produktów spożywczych, takich jak słoiki, puszki i inne pojemniki.
Rejestratory typu P-Micro mogą być dostarczane również w wersji P-Micro L i P-Micro XL. Generalnie rejestratory te mają wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, gdzie możliwe jest monitorowanie produktu, a nie tylko środowiska, w którym jest on produkowany. Są niezwykle przydatne przy wdrażaniu systemu HACCP.
Rejestratory może być stosowany z dwoma różnymi programami:
1- Program SPD pozwala na szybkie i łatwe monitorowanie przebiegu procesu. Wystarczy konfiguracja i start urządzenia, następnie rejestracja danych, pobieranie danych i analiza. Program oblicza jednostki pasteryzacji (PU i F0). Może być dostarczony interfejsem HS Mini (tylko dla P-Micro) lub HS (dla P-Micro, P-Micro L i P-Micro XL).
2- Program TS Manager przeznaczony jest do wnikliwej analizy i kontroli zgodnie z FDA 21 CFR Part 11. Jest to kompatybilny program z wielopoziomowym dostępem i raportami zgodnymi z wymienionymi przepisami. Przeznaczony jest do walidacji autoklawu zarówno w laboratoriach medycznych i farmaceutycznych jak też dla dentystów i żywności. Jest on kompatybilny tylko z interfejsem HS.
Charakterystyka
- Wodoodporny i wykonany z materiałów bezpiecznych dla żywności
- Możliwość wydruku raportów do wykorzystania w celu ochrony zdrowia (HACCP) i przestrzegania ISO;
- Małe wymiary, co pozwala na umieszczenie rejestratora w każdym rodzaju opakowania
- obliczenie F0 i PU (jednostki pasteryzacji)
- Wysoka dokładność i precyzja: do ± 0,1 ° C, pozwala na stosowanie urządzenia w każdej pracy związanej z żywnością i farmaceutykami oraz do walidacji w laboratoriach medycznych
- Szybki czas reakcji dzięki sondzie o średnicy 3 mm
- Możliwość kalibracji w niskich temperaturach (-40 ° C) na żądanie użytkownika
- Bateria wymieniana samodzielnie przez użytkownika
- Niskie zużycie zapewnia dłuższy czas pracy baterii
- Dostarczony z certyfikatem kalibracji
- Łatwy w obsłudze (konfiguracja zgodnie z programem instalowanym na PC, umieszczenie rejestratora w produkcie i start procesu)
Parametry techniczne
Zakres temperatury |
-40 °C ÷ +100 °C (przy ciśnieniu do 10 bar) |
Rozdzielczość | 0,01 °C |
Dokładność | ± 01 °C z certyfikatem kalibracji |
Pamięć | 20225 odczytów |
Częstotliwość zapisu | od 1 sekundy bez ograniczenia |
Żywotność baterii | ok. 1 tygonia ciągłej pracy co oznacza 560000 odczytów lub 28 sesji rejestracji po 5,5 godz. każda |
Stopień ochrony | IP68 |
Wymiary rejestratora | 14mm (wysokość) x 17mm (średnica); |
Wymiary sondy | 20, 60, 100, 125 mm (wysokość) x 3 mm (średnica) |
Zgodność | CE, FoHS - EN12830 - EN285 |
Wyposażenie dodatkowe
Interfejs HS Interfejs HS jest to bardzo proste i intuicyjne urządzenie do konfigurowania rejestratora oraz do sczytywania zarejestrowanych danych. Aby dokonać konfiguracji lub sczytania danych należy umieścić rejestrator na płycie metalowej a sondę włożyć do szczeliny małej płytki zaciskowej (dla rejestratorów bez sondy, umieszczamy na płycie rejestrator a płytka zaciskowa służyć ma do zamocowania rejestratora na właściwej pozycji). |
Interfejs HS-Mini Interfejs HS-Mini jest to bardzo proste i intuicyjne urządzenie do konfigurowania rejestratora oraz do sczytywania zarejestrowanych danych. Aby dokonać konfiguracji lub sczytania danych należy umieścić rejestrator na płycie metalowej a sondę włożyć do szczeliny małej płytki zaciskowej (dla rejestratorów bez sondy, umieszczamy na płycie rejestrator a płytka zaciskowa służyć ma do zamocowania rejestratora na właściwej pozycji). W czasie połączenia rejestratora z programem, interfejs HS Mini pokazuje poziom baterii podłączonego urządzenia oraz, poprzez świecenie wielokolorowych diod LED, stan podłączenia i działania rejestratora |
Program SPD jest łatwy w obsłudze, intuicyjny i posiada wiele opcji. Komunikacja z urządzeniami odbywa się przy pomocy interfejsu (szeregowy lub USB), który umożliwia konfigurację rejestratora, ustawienie opóźnienia startu i częstotliwości zapisu oraz pobranie zarejestrowanych danych z pamięci rejestratora. Dane są następnie wyświetlane na wykresie (z funkcją zoom) oraz transferowane do programu Excel. Program umożliwia umieszczenie dwu znaczników (linie pionowe), aby zaznaczyć określony obszar procesu, na przykład początek i koniec procesu lub obszar konkretnego etapu procesu w celu obliczania wartości F0 tylko dla tej części. Program SPD oblicza F0 i PU (jednostki pasteryzacji) dla oceny procesu poprzez określenie poziomu sterylizacji i pasteryzacji. W oknie konfiguracji możliwe jest ustawienie parametrów do obliczania F0 i PU zgodnie z procesem, który chcesz monitorować. Program ponadto pozwala wydrukować kompletne sprawozdania w formie wykresu, tabeli danych z podaniem numeru seryjnego urządzenia oraz innych informacji dodanych przez użytkownika. Możliwe jest również, sprawdzenie stanu baterii podłączonego urządzenia. |
Zastosowanie produktu
Rejestrator temperatury do kontroli procesu mrożenia, pasteryzacji i sterylizacji produktów żywnościowych
Rejestrator P-Micro jest miniaturowy i łatwy do umieszczenia w produktach o małych wymiarach, co zapewnia wygodę stosowania w wielu różnych aplikacjach. Rejestrator może być wyposażony w sondę o różnej długości: 20, 60, 100, 125mm. Generalnie rejestratory te mają wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, gdzie możliwe jest monitorowanie produktu, a nie tylko środowiska, w którym jest on produkowany.
|
|
Rejestratory P-Micro mogą być stosowane do kontroli procesów mrożenia żywności, gotowania, sterylizacji i pasteryzacji. Umieszczane są bezpośrednio w produkcie lub wewnątrz opakowań produktów spożywczych, takich jak słoiki, puszki i inne pojemniki. |